fbpx

Un zambet frumos cu plombe dentare

pierderea precoce a dintilor temporari
Pericolele pierderii precoce a dintilor la bebelusi
11 februarie 2019
tratament de canal asistat de microscop
Tratamentul de canal asistat de microscop
3 iunie 2019
plomba dentara brasov

Obturatiile din compozit

Materialele compozite sunt solutii excelente pentru executarea unor obturatii estetice si rezistente. Compozitele moderne au 2 avantaje extrem de importante:

 1. Bonding
  “Bonding” este un termen provenit din limba engleza si sugereaza faptul ca, materialele compozite se leaga chimic de tesuturile dentare (smalt si dentina).Este o proprietate foarte importanta a materialelor compozite. Obturatiile compozite vor intari structura dintelui si vor avea o rezistenta excelenta.
  Datorita acestei calitati a compozitelor, nu va fi necesar sa se creeze cavitati retentive suplimentare ca si in cazul amalgamului deoarece “plombele din compozit se lipesc” de structura dintelui. In acest fel, mai putine tesuturi dentare sanatoase vor trebui indepartate.
  “Bonding-ul” presupune urmarea a 3 pasi importanti:

  •  Aplicare de acid fosforic – va produce mici iregularitati in structura smaltului si a dentinei cu o adancime cuprinsa intre 5 si 30 de microni.
  • Bonding – se foloseste un agent specific livrat impreuna cu materialul compozit. Agentul va patrunde in iregularitatile microscopice intarind astfel legatura dintre plomba si dinte.
  • Plasarea materialului compozit – materialul compozit se pozitioneaza peste agentul de bonding intarit si se leaga chimic de acesta.
 2. Estetica
  Marele avantaj al obturatiilor din compozit fata de cele metalice este estetica deosebita. Compozitele moderne permit realizarea de obturatii “aproape invizibile” deoarece au o gama foarte bogata de culori care se poate adapta la aproape orice situatie clinica.
carii

Tehnica

Realizarea obturatiilor din compozit cere o atentie sporita din partea medicului specialist. Toate etapele procedurii trebuie conduse meticulos; altfel exista riscul ca obturatia sa aiba un prognostic nesatisfacator.

Dintele trebuie izolat si mentinut uscat pe tot parcursul procedurii; altfel exista riscul ca materialul compozit sa nu adere la structura dintelui.

Materialele compozite se aplica intr-o stare moale pentru a putea fi modelate cu usurinta. Polimerizarea se realizeaza cu ajutorul unei lampi specifice care emite o lumina de culoare albastra. Procesul se numeste fotopolimerizare si are ca rezultat intarirea materialului compozit.

In cazul unei carii adanci, compozitele se aplica in mai multe straturi, fiecare fiind polimerizat separat.
Dupa intarire, medicul stomatolog va trebui sa ajusteze ocluzia astfel incat obturatia sa nu fie prea inalta. Aceasta operatiune este importanta pentru a asigura pacientului un confort masticator optim. Luciul final se obtine prin lustruire cu gume si polipanturi specifice.

O obturatie de compozit corect pozitionata va fi estetica si rezistenta putand sa dureze pana la 10 ani, costul fiind unul destul de redus: intre 100-200 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *