fbpx

Pericolele pierderii precoce a dintilor la bebelusi

istoria periutei de dinti
Istoria periutei de dinti
29 ianuarie 2019
plomba dentara brasov
Un zambet frumos cu plombe dentare
26 februarie 2019
pierderea precoce a dintilor temporari

Arcadele noastre dentare au fost create intr-o maniera armonioasa, in care dintii copiilor (din lapte sau primari) deschid calea prin oasele dentare pentru o eruptie neteda si aliniata a dintilor permanenti. Orice intrerupere a acestei armonii poate crea cateva probleme care pot fi evitate prin pastrarea dintilor primari sanatosi cat mai mult timp pana la data pierderii naturale a acestora.

In interiorul gurii unui copil in crestere sunt prezente atat dentitii primare cat si permanente, prima fiind functionala iar cea de-a doua in curs de dezvoltare.
Fiecare dinte din arcul dentar este mentinut și stabilizat in pozitia sa corecta in arcul dentar prin actiunea unei serii de forte. Aceste forte sunt fie din partea dintilor invecinati sau opusi care se sprijina reciproc in arcul dentar, fie prin forte din muschii obrajilor, buzelor si limbii, care mentin dintii in pozitia in care se afla in prezent in interiorul gurii.

Daca aceste forte armonioase sunt perturbate sau alterate, o forta incepe sa predomine si provoaca miscari ale dintilor, cum ar fi rasturnarea sau deraparea, ceea ce provoaca probleme majore in ocluzia permanenta in viitor. Prima cauza a acestei probleme este extractia prematura a dintilor copilului. Astfel de extractii sunt fie planificate de medicul dentist atunci cand un dinte este grav descompus si nu poate fi salvat printr-o restaurare dentara sau decis de parintele care nu crede in tratarea unui dinte al copilului care va cadea in cele din urma!

Ca regula generala, atunci cand un dinte primar este pierdut prematur, apar în mod obisnuit urmatoarele consecinte:

  • dintii din stanga si din dreapta celui extras se misca unul spre celalalt pentru a inchide spatiul gol creat, spatiul desemnat dintelui permanent care urmeaza sa apara fiind astfel pierdut si dintele blocat in interiorul oaselor;
  • eruptia intarziata sau prematura a dintelui permanent;
  • pierderea lungimii arcului dentar, care lasa mai putin spatiu pentru eruptia corespunzatoare a dintilor permanenti, provocand aglomerarea acestora.
  • relatia dintre molari si canini este, de obicei, intrerupta, de cele mai multe ori fiind nevoie de apart dentar pentru remedierea problemei;
  • centrul dintilor se deplaseaza spre partea de extractie;
  • dintii care se opun extractiei de obicei se alungesc si erup peste;
  • dezvoltarea activitatii si obiceiurilor anormale ale muschilor, cum ar fi impingerea limbii in spatiul nou creat, care creeaza o perturbare suplimentara a muscaturii;
  • defecte ale vorbirii;
  • nutritie deficitara ;
  • probleme estetice si emotionale.

Cum pot fi evitate astfel de probleme?

1. Verificari periodice ale danturii copiilor
Este indicat ca prima vizita la medicul dentist sa fie facuta dupa eruptia primului dinte sau cel tarziu pana la varsta de 1 an. Acest lucru ajuta si la crearea unei relatii intre bebelus si medicul dentist de la o varsta frageda.
2.Tratarea problemelor aparute
Orice problema aparuta trebuie tratata de urgenta, acest lucru ajutand la evitarea unor costuri mult mai mari daca problema dentara se agraveaza si este nevoie de o procedura mai complicata si in acelasi timp mai dureroasa pentru copil.

3. Mentinerea spatiului
In cazul extractiei sau pierderii unui dinte este indicata folosirea unui emntinator de spatiu dentar pana la aparitia dintelui permanent.
4. Mentinerea igienei orale
Spalatul pe dinti de 2 ori pe zi, cu pasta de dinti potrivita pentru varsta copilului, precum si mentinerea unei diete cu cat mai putin zahar sunt necesare pentru evitarea problemelor dentare.

mentinator de spatiu dentar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *