fbpx
aligner
ALIGNER – un instrument eficient pentru stomatologia estetica minim invaziva
25 iulie 2018
tratament laser dentar brasov
Frenectomia asistata de laser in stomatologia pediatrica
8 august 2018
albirea dintilor brasov

Albirea, ca metoda de imbunatatire a aspectului dinților, este utilizata de peste 150 ani.
Procedurile de albire folosite de-a lungul timpului, implicand produse chimice potential periculoase, cu o siguranta si eficacitate discutabile, au fost apreciate ca fiind oarecum de succes, fiind in principal utilizate pentru dintii devitali (dinti a caror pulpa a fost scoasa).
Aproape cu un secol in urma, un pyrozone (peroxid de eter) folosit ca apa de gura s-a dovedit eficient pentru reducerea carilor si albirea dintilor. Aceste metode erau realizate in cabinet si necesitau sedinte multiple de tratament.

Modul de actiune
Rezultatul consta in faptul ca moleculele reflecta mai putin lumina, astfel incat dintele tratat apare mai luminos. La începutul procesului , albirea actioneaza asupra compusilor foarte pigmentati cu nucleu carbonic, pe care ii transforma in lanturi usoare albite (grupari hudroxil).

Factori ce influenteaza viteza de albire
Mai multi factori sau conditii pot modifica viteza cu care are loc procesul de albire. Desi aceste efecte nu sunt tocmai previzibile, ele ar trebui considerate inainte de performarea procedurii de albire.

  • CURATAREA SUPRAFETELOR
    Suprafetele tinta trebuiesc atent curatate pentru diferentierea petelor extrinseci de cele de natura intrinseca. Eliminarea detritusurilor si a biofilmului de pe suprafata permite agentului de albire un contact maxim cu suprafetele expuse.
    In cazul in care este necesar tratamentul profilactic al oricarei etiologii sau al sensibilitatii dentinare, albirea dintilor trebuie amanata corespunzator.
  • CONCENTRATIA PEROXIDULUI
    Concentratii mai mari produc un efect mai rapid de albire, efectul nefiind insa liniar (de ex, 20% nu va dubla viteza fata de 10%).
    De asemenea, concentratiile mari prezinta o probabilitate mai mare de a genera cresterea sensibilitatii dentinare.
    O concentratie de 10% peroxid de carbamida este egala cu o concentratie de cca 3,4% peroxid de hidrogen. Peroxidul de carbamida este mult mai stabil, desi are o concentratie mai resusa decat a peroxidului de hidrogen, si are un termen de valabilitate prelungit, de 1-2 ani, spre deosebire de 1-2 luni al celui de hidrogen.
    O concentrație de 10% a peroxidului de carbamida se descompune in cavitatea orala in aproximativ 3,4% peroxid de hidrogen si 6,5% uree.
  • TIMPUL DE ACTIONARE
    Rezultatele procesului de albire sunt direct dependente de timpul de contact al agentului activ cu suprafetele dentare.
    Cu cat durata de contact este mai mare, cu atat gradul de albire va fi mai ridicat.
    Pe de alta parte, perioade mai lungi de timp pot accentua probabilitatea de aparitie a sensibilitatii dentare.

Siguranta si efecte
Motivele de ingrijorare ale pacientilor cand trebuie sa decida in favoarea procedurilor de albire se refera, in majoritatea lor, la efectele agentilor activi asupra structurilor dentare, tesuturilor moi sau la nivel sistemic. Albirea dintilor, in cabinet sau la domiciliu, este sigura in conditiile respectarii protocoalelor corespunzatoare, lucru important de explicat pacienților, pe langa prezentarea avantajelor si a riscurilor minime specifice fiecarei metode.

Tipuri de tehnici
Diverse metode de albire a dintilor presupun grade diferite de succes. Printre procedeele utilizate, se numara: albirea cu ajutorul gutierelor, aplicarea direct in cabinet, utilizarea benzilor de albire, a materialelor colorante, a pastelor de dinti sau a apei de gura cu efect de albire.
Deși sunt proceduri specifice cu tehnici diferite, toate manoperele de albire se bazeaza pe o anumită concentratie a peroxidului de hidrogen sau pe o soluție a acestuia eliberata la nivel dentar si menținuta pe suprafața dintilor pentru o perioada de timp determinata.
Studiile clinice publicate au examinat variatele metode si au notat diferitele grade de reusita si predictabiliatate.

Lampile de albire:

Agentul de albire se aplica pe dintii tinta, ce sunt apoi expusi la aceasta lumina pentru 15-20 minute, procedura repetata de doua-trei ori intr-o perioada de timp data. Exista insa dovezi insuficiente privind beneficiile reale ale lampilor pentru albire.
Cu toate acestea, un studiu recent publicat a indicat accelerarea procesului de albire sub influenta lampilor special concepute, dar numai in anumite cazuri, subliniind importanta efectuarii unor cercetari suplimentare pentru confirmarea acestor rezultate.
Procedurile performante in cabinet prezinta avantaje:

  • albirea apare mai rapid
  • nu este necesara complianta pacientului si faciliteaza concentrarea specifica a agentului de albire pe anumiti dinti, in cazurile in care se impune suplimentarea efectului pentru armonizarea cu nuanta dintilor adiacenti.

Metoda este preferata de catre pacientii care nu pot sa nu doreasca albirea mai lenta efectuata la domiciliu, cu ajutorul gutierelor. Pe de alta parte, costul procedurii la cabinet este mai mare iar sedintele de tratament unice pot avea rezultate limitate.
Decizia apartine pacientului, dupa informarea corecta a acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suna Acum