Sindromul dintelui fisurat

sensibilitatea dentara
Sensibilitatea dentara (Cauze si remedii)
16 aprilie 2018
one day implant
Dantura perfecta intr-o singura zi: One day implant
7 mai 2018
sindromul dintelui fisurat

Daca ati avut un dinte fisurat, atunci leziunea acestuia poate fi vazuta pe radiografie. Este totusi posibil, in cazul fracturilor foarte mici de sub gingie, ca fisura sa nu fie vizibila la radiografie. Aceasta problema dentara este cunoscuta ca „sindromul dintelui fisurat”.

Sindromul dintelui fisurat apare de obicei la molarii de jos care sunt cei mai afectati de mestecarea alimentelor. Poate aparea si atunci cand muscatura normala pune prea multa presiune pe dintii opusi. Daca aveti dinti cu umpluturi mari sau care a necesitat o obturatie de canal, este foarte probabil sa intampinati la un moment dat aceasta problema. Din nefericire daca aveti un dinte fisurat, este foarte probabil sa nu fie singurul.

dinte fisurat

Simptome: 

  • disconfort la mestecarea unor alimente;
  • disconfort in momentul muscarii intr-un anumit mod;
  • sensibilitate la temperaturi scazute
  • dinte slabit

Diagnosticare: 

Poate fi dificil pentru medicul dentist sa va diagnosticheze cu sindromul dintelui fisurat deoarece este posibil ca fisura sa nu fie vizibila la radiografie. Doctorul iti va examina dintii si gingiile. Exista un instrument special care testeaza dintele, asemanator periutei de dinti, care este pozitionat deasupra dintelui in momentul muscaturii. Daca simti disconfort, atunci doctorul poate sa suspecteze o fisura a dintelui.

Tratament:

Exista diferite tipuri de fisura. Daca fisura este pana la radacina si afecteaza pulpa, atunci exista un disconfort sporit. In acestcaz este posibil sa fie nevoie de o obturatie de canal. Fisurile pot fi tratate si prin adaugarea unei coroane dentare. In cel mai rau caz, dintele trebuie extras si inlocuit cu un implant dentar.

Pentru prevenirea acestei probleme este foarte important sa comunicati medicului dentist pana  cel mai mic disconfort intalnit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *