Sigilarea si abcesul dentar

Sanatarea dintilor
11 ianuarie 2018

SIGILAREA

Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare. Pe fata ocluzala (cea cu care mestecam) a dintilor laterali, exista un relief alcatuit din niste proeminente (cuspizi), delimitate de mici santuri si fosete (gropite). Aceste santuri si fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum si a calitatii smaltului la acest nivel, se dezvolta cu predilectie cariile. Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare.

Santurile si fosetele sigilate vor avea, in loc de forma initiala, in “V”, un profil rotunjit, ca un “U” deschis, facilitind astfel curatirea si impiedicind retentia resturilor alimentare si atacarea smaltului dentar.

Sigilarea se face atat la dintii temporari (de lapte), cat, mai ales, la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt. Vor fi sigilati doar dintii care nu prezinta carii dentare, dupa ce vor fi curatati prin periaj profesional. Varsta de 12 ani este foarte buna, deoarece, in afara de molarii de minte, in mod normal, la aceasta varsta apar ultimii dinti permanenti, deci nu va mai fi nevoie de o a doua interventie.

ABCESUL DENTAR

Abcesul dentar este o infectie  la baza dintelui, manifestata printr-o tumefactie (umflatura) care  deformeaza regiunea in care este localizat. Tesutul care acopera portiunea inflamata – de regula stratul extern al gingiei- este rosu, congestionat si tensionat.

Frecvent, din resturile de hrana se formeaza bacterii care exista in placa dentara. Aceste resturi, in combinatie cu saliva, se lipesc pe dinti si ii ataca. Daca placa dentara nu este indepartata in mod regulat si corect prin perierea dintilor si folosirea atei dentare, bacteriile se inmultesc si patrund prin tesutul moale din interiorul dintelui sau a gingiei, cauzand abcesul dentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *