fbpx

De ce sa alegem coroane din zirconiu?

tratament laser dentar brasov
Frenectomia asistata de laser in stomatologia pediatrica
8 august 2018
sfaturi pentru ingrijirea dintilor
8 sfaturi pentru ingrijirea dintilor
12 septembrie 2018
coroana zirciniu

Naturala sau artificiala, coroana dentara nu reprezinta altceva decat partea vizibila a unui dinte.
Mai exact, este portiunea pe care in mod normal o vedem in cavitatea orala si care indeplineste functiile de baza ale dintelui: de masticatie si de maruntire a alimentelor. Este si motivul pentru care trebuie sa fie dotate cu maxima rezistenta si durabilitate.
De multe ori insa, procesele cariogene (carii dentare) sau evenimentele traumatice lezeaza peretii coroanelor dentare, acestea prezentand fisuri ori fracturi care le slabesc rezistenta.
Atunci cand leziunile nu sunt foarte profunde, nici extinse la intreaga suprafata a dintelui, medicii stomatologi reusesc sa remedieze problema fie prin obturatii coronare (plombe dentare) fie prin incrustatii inlay/onlay (diferentele se rezuma la amploarea lucrarii restaurative, fie prin fatetele ceramice (mai mult o solutie estetica).
In schimb, in situatiile in care structura dentara, mult prea afectata, nu mai poate fi restaurata, solutiile alternative sunt reprezentate de coroanele denare.

Caracteristicele coroanelor dentare ceramice.
Coroana dentara din ceramica sau din portelan este adeseori cautata datorita pretului convenabil si calitatilor sale estetice, care ii confera un aspect similar dintelui natural. Coroanele dentare din portelan reusesc sa imite foarte bine dintii naturali atat in ceea ce priveste cromatica si textura, cat si transparenta si stralucirea. Aceste caracteristici le transforma in solutii optime in special pt dintii frontali, permitand chiar si corectii de forma sau de pozitionare.

Avantajele coroanelor dentare integral ceramice
Despre o coroana dentara din portelan se poate spune ca este impecabila din punct de vedere estetic si functional.
Pe de alta parte, ceramica este un material biocompatibil cu tesaturile umane. Daca nu sunt realizate pe un suport metalic, sunt excluse riscurile la alergii, indiferent de sensibilitatea pacientilor.
Coroanele dentare integral ceramice, spre deosebire de cele cu interiorul metalic, nu cauzeaza coloratia gingiilor. In timp, portelanul isi mentine proprietatile initiale, comparativ cu o coroana pe zirconiu. Desi au aproape aceeasi valoare, pretul coroanelor din portelan este putin mai mic.

De ce este coroana din zirconiu mai scumpa decat celelalte tipuri de coroane?

Zirconiul, ca si ceramica si titanul, este mult mai scump decat celelalte materiale precum aliajele metalice nenobile si acrilatul. De asemenea, zirconiul este prelucrat in cuptoare de sintetizare si sisteme CAD/CAM, aparatura complexa de ultima generatie. Despre tehnologia CAD/CAM puteti citi mai multe aici.
Tehnologia CAD/CAM folosita de noi, pentru realizarea coroanelor dentare din zirconiu, este de ultima generatie.
Medicii stomatologi si tehnicienii dentari care lucreaza coroane de zirconiu trebuie sa fie experimentati in acest domeniu, specializarea presupunand resurse investite in calificari, standarde si dotari .
Toate acestea se reflecta in calitatea coroanei din zirconi .

Zirconiul – materialul ce a revolutionat stomatologia – are o serie de avantaje. Denumirea zirconiului vine din cuvantul persan zargon, ceea ce inseamna “colorat ca aurul”.
In cele ce urmeaza va vom prezenta aceste avantaje ale coroanelor de zirconiu fata de celelalte tipuri de coroane dentare:

Acest metal este foarte dur si foarte rezistent la coroziune. Zirconiul reprezinta materialul cu cea mai mare rezistenta mecanica si chimica folosit in stomatologie.
De cand zirconiul a inceput sa fie prelucrat in conditii acceptabile din punct de vedere al pretului, aplicatiile acestuia in domeniul medicinii au devenit tot mai frecvente.
In stomatologie pt a realiza o coroana dentara nu se fiseste zirconiu pur, ci ocombinatie chimica numita oxid de zirconiu ZrO2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>