Ce este eroziunea dentara?

one day implant
Dantura perfecta intr-o singura zi: One day implant
7 mai 2018
air flow brasov
Ce este Air Flow?
16 iulie 2018
eroziune dentara

Eroziunea dintilor poate fi o afectiune dentara care include depuneri pe smaltul dintilor provocate de aciditate.
De obicei smaltul dentar este o substanta foarte dura care acopera dintele. De cele mai multe ori este distrus de aciditatea creata de consumul de bauturi carbogazoase, cafea, ceai sau de fumat. Aciditatea indeparteaza smaltul de pe dinti. Dupa ce smaltul dentar este distrus, sansele de eroziune dentara cresc.
De obicei aceasta afectiune este prezenta la copii si adolescenti. Durerea apare in momentul consumului de alimente foarte reci sau foarte calde.
Este posibil si ca dintele sa se ingalbeneasca, eroziunea putand duce si la curbarea acestuia si chiar craparea lui. Anumiti factori medicali pot declansa eroziunea dintelui,  um ar fi reducerea salivei care declanseaza xerostomia, boala de reflux si starea gastro-intestinala. Persoanele anorexice sunt de asemenea predispuse la aceasta boala a dintilor.
Mersul prea des la piscina poate cauza eroziunea intilor datorita contactului cu clorul din apa.

eroziune dentara

Primele semne ale eroziunii dentare sunt decolorarea, sensibilitatea dentara, rotunjirea dintilor si transparenta dintilor.

Decolorarea dintilor apare odata ce dentina este descoperita, din cauza eroziunii dintelui. Sensibilitatea dintilor apare atunci cand smaltul se indeparteaza, ducand la dezvaluirea dentinei. Rotunjirea dintilor este des intalnita si apare in prima faza a eroziunii.

Dezvoltarea si simptomele severe sunt ale eroziunii dentare includ: sensibilitatea extrema la cald si rece si craparea dintilor.

Eroziunea poate fi evitata reducand mesele acide precum bauturile din fructe, cafeaua, ceaiul si bineinteles fumatul. Dupa o masa cu alimente acide trebuie sa asteptati cel putin 60 de minute pentru a va spala pe dinti,
pentru a nu afecta smaltul dentar.
Folositi o periuta de dinti cu peri moi, pasta de dinti cu fluorura. Dac aconsumati bauturi cu acid, inghititi cat mai repede lichidul pentru a evita contactul indelungat cu dintii.
Pentru a diminua xerostomia, mestecati guma fara zahar care va produce mai multa saliva, aceasta permitand mineralizarea dintilor.

Eroziunea dintilor poate avea mai multe forme. Daca observi simptome ale acestei afectiuni, consulta medicul dentist de urgenta.
Este foarte important ca afectiunea sa fie tratata din faza initiala. Este indicat sa folosesti pasta pentru dinti sensibili. Tratamentul depinde de severitatea afectiunii.
In faza initiala eroziunea dintilor poate fi tratata. Daca aceasta este intr-o stare avansata, dintele va trebui reparat de medicul dentist folosind implanturi dentare sau coroane dentare.

Fa tot posibilul sa previ aceasta afectiune, sau trateaz-o de la primele semne, cu ajutorul medicului dentist. Acest lucru te poate ajuta sa ai un zambet frumos pentru o perioada foarte lunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *